onsdag 11. februar 2015

Vil vi ha varsling i Norge?

Den siste tiden har det kommet fram svært alvorlige og kritikkverdige saker i media. 

Vi har hørt om saker som :
Dips-saken (media) 
Monikasaken (varslersak) 
Telenor om korrupsjon i Vimpelcom (varslersak) 
Unibuss, ankesak pga for steng straff (varslersak/media) 
Norske penger blir borte i afghansk korrupsjon.En amerikansk rapport beskriver et lønnssystem uten kontroll, herjet av svindel, underslag og feilutbetalinger.(VG) 
Flere NAV-ansatte dømt for korrupsjon og underslag. (VG) 
Yara saken 
NAV om IT og lite kontroll (varslersak) 
osv osv

Alle disse sakene tilsier at vi er avhengig av varsling. Tankekorset er,at hvis ikke media hadde hatt fokus på varslersakene, hadde INGEN gjort noe. 

Men; vil vi ha varsling når vi ikke tar varsleren alvorlig? Hva sier rettspraksisen. Svært få vinner jo fram og hvorfor varsle? Kun for å vinne en rettssak?

I mitt neste blogginnlegg, vil jeg fokusere nettopp på hvor lite offentlige kontorer og instanser er villige til å undersøke varsling. At de t.o.m. gir uriktige tilsvar også når det gjelder lovpålagte bestemmelser som stortinget har framlagt i spørretimen ang varsling. At man også her bruker bestillingsrapporter som skal forsvare de eksisterende lover og at ingen endringer er nødvendig.


Faksimile fra Aftenposten 12.10.2011. Da sittende regjering satt i opposisjon og etterlyste bedre vern for varslere. Kommer de til å gjøre noe for varslere når de har endret posisjon?









Det eneste vi hittil har merket, er at arbeidstakeren har fått skjerpet rettighetene i arbeidsmiljøloven. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar